Vyšetření kalcitoninu

20.05.2014 13:50

Novinka - vyšetření kalcitoninu

 

Dovolujeme si Vás informovat o zavedení nové metody – vyšetření kalcitoninu v séru nebo plazmě.

 

  1. Indikace

Stanovení koncentrace kalcitoninu (tyreokalcitoninu) v lidském séru nebo heparinizované plazmě se používá jako pomůcka při stanovení diagnózy a léčby onemocnění štítné žlázy a příštítných tělísek včetně karcinomu a hyperparatyreoidizmu.

 

  1. Odběr vzorků

Vyšetření se provádí ze séra nebo heparinizované plazmy. Použití EDTA plazmy je nepřípustné. Primární zkumavku je potřeba v co nejkratší době dopravit do laboratoře k oddělení séra, optimálně v ledové lázni. Vzorek séra je stabilní cca 2 hodiny při laboratorní teplotě, 19 hodin při 2-8 °C, 15 dní při < -20 °C, delší skladování vyžaduje teplotu < 70 °C.

Sekundární vzorky (sérum) je nutné do laboratoře dopravovat zamražené.

 

  1. Dostupnost vyšetření

Vyšetření bude prováděno 2 x měsíčně, dále dle počtu vzorků.

 

  1. Interpretace výsledků – referenční hodnoty

CT

Jednotky

ng/l

Kalcitonin

 

Sex

Věk

Jiné

Meze/cut-off

Poznámka

M

18 - -80 R

-

< 8,4

 

Ž

18 - -80 R

 

< 5,0

 

 

Poznámka: Jedná se chemiluminiscenční vyšetření na analyzátoru Immulite 2000.

 

  1. Klinické informace

Kalcitonin (CT) je peptidový hormon, který se skládá z 32 aminokyselin a je vylučován C buňkami štítné žlázy. Je regulován hladinou vápníku a metabolizován ledvinami a játry. Molekula CT se odštěpí od většího prohormonu. Obsahuje jednu disulfidovou vazbu, která je příčinou toho, že N-terminální konec získává prstencový tvar.

Kalcitonin se podílí na metabolizmu vápníku a fosforu. Hlavním zdrojem CT jsou parafolikulární neboli C buňky štítné žlázy, je však syntetizován i řadou dalších tkání, včetně plic a trávicího traktu. Kalcitonin existuje v krevním oběhu ve více formách, jejichž molekulová hmotnost se pohybuje od 3 500 do 60 000 daltonů. Hladiny u dětí bývají zvýšené a u mužů jsou vyšší než u žen. CT v séru je nejspecifičtějším a nejcitlivějším ukazatelem medulárního karcinomu štítné žlázy (MTC) pro stanovení primární diagnózy i sledování po chirurgickém zákroku.

Medulární karcinom štítné žlázy (MTC) je nádor C buněk štítné žlázy produkujících CT. I když se jedná o vzácný nádor, může se vyskytovat familiárně jako součást syndromu MEN (mnohočetné endokrinní neoplazie) typu II. Kalcitonin je produkován v abnormálně vysoké koncentraci téměř u 100 % primárních a metastatických MTC. Pacienti s mikroformami nebo makroformami MTC (sporadická nebo familiární forma) mají zvýšené hladiny CT, které odpovídají velikosti nádoru.

U malého procenta pacientů s MTC nejsou bazální hladiny hormonu odlišitelné od normálu. Mnohé z těchto případů představují ranné fáze neoplazie nebo hyperplazie C buněk, pro něž je nejvhodnější chirurgická léčba. Pro identifikování těchto pacientů v počátečním stádiu choroby byly vyvinuty provokační testy sekrece CT (stimulační test pentagastrinem nebo Ca). Pooperační sledování MTC je nutné provádět těsně před a 6 měsíců po operaci. První pooperační měření CT by nemělo být provedeno dříve než 2 týdny po operaci.

Zvýšené hladiny CT lze kromě MTC a neuroendokrinních nádorů nalézt i u dalších patologických stavů. Ke zvýšenému uvolňování CT dochází u autoimunitních onemocnění štítné žlázy (Hashimotova tyreoiditida nebo Gravesova choroba). Netyroidální onemocnění, při nichž byly zjištěny zvýšené hladiny CT, jsou: těžká renální insuficience, hyperkalcémie, hypergastrinémie a akutní zánětlivá plicní onemocnění.

Kalcitonin inhibuje resorpci kostí a podává se jako lék za tímto účelem v případech osteoporózy, Pagetovy nemoci a hyperkalcémie způsobené malignitami. Metabolismus je komplexní proces a CT mizí z plazmy multiexponenciálním způsobem. První část jeho poločasu se počítá na minuty.

(převzato z návodu na použití diagnostiky).

 

  1. Úhrada vyšetření

Kód vyšetření v sazebníku VZP je 93141, a představuje 363 bodů.

 

Pokud budete k vyšetření kalcitoninu potřebovat další informace, kontaktujte nás.

 

Ing. Petr Matějka

manažer kvality

tel: 739 659 237,

matejka@cechacek-sro.cz