Testosteron, SHBG - souhrnná informace

07.10.2013 13:15
  1. Testosteron

Testosteron u mužů je vylučován zralými Leydigovými buňkami a jeho vylučování je v zásadě řízeno luteotropním hormonem (LH). Větší část testosteronu v lidském séru je vázána na SHBG (sex hormon binding globulin), ale v menším množství se váže i na albumin a rovněž se vyskytuje i volný. Abnormálně nízká hladina testosteronu v séru u mužů je hladina hypogonadismu, hypopituarismu, selhávání ledvin, cirhózy jater nebo Klinefertova syndromu. Vysoké hodnoty celkového testosteronu

v séru u mužů mohou být zapříčiněny karcinomem ledvin nebo varlat, kongenitální adrenální hyperplasií nebo anomáliemi na ose hypotalamus-hypofýza-varle.

U žen je testosteron produkován vaječníky, v nadledvinách a v periferních tukových tkáních. Jeho koncentrace v séru u žen je desetkrát nižší než u mužů. Obdobně jako u mužů i u žen se testosteron v séru vyskytuje především ve formě vázané na SHBG (sex hormone binding globulin), v menší míře se vyskytuje vázaný na albumin nebo se vyskytuje volný. Vyšší hladina celkového testosteronu v séru u žen může ukazovat na syndrom polycystických vaječníků (PCOS), stromální hyperthecosii, nádor vaječníků nebo nadledvin, kongenitální adrenální hyperplasii nebo anomálie na ose hypotalamus-hypofýza-vaječníky.

 

  1. SHBG

Globulin vázající pohlavní hormony (SHBG) je glykoprotein odpovědný za krevní transport testosteronu a estradiolu. SHBG je syntetizován v játrech a má vysokou vazebnou afinitu k 17-OH steroidním hormonům. Méně než 2 % biologicky aktivních steroidů se pohybuje volně a zbylá část se váže převážně k SHBG a albuminu. SHBG má vysokou vazebnou afinitu k 17-OH steroidním hormonům, zatímco albumin má nízkou vazebnou afinitu. Původně se mělo za to, že volná část nebo nenavázaná hormonová frakce je jedinou biologicky aktivní formou. Nyní se připouští, že část hormonu, která je slabě vázaná k albuminu, je rovněž k dispozici pro tkáně. Volný hormon plus část hormonů navázaná na albumin představuje „biologicky dostupný“ hormon.

Měření SHBG může být důležitým indikátorem chronické nebo nadměrné androgenní aktivity, kde by klinické symptomy mohly vykazovat a indikovat nadměrný androgen, ale hladiny androgenu jsou normální. Zvýšené hladiny SHBG je možné pozorovat u osob s androgenní necitlivostí, hypertyreózou, cirhózou jater, a je zjištěna u pacientů užívajících perorální antikoncepci nebo antileptika. Snížené koncentrace SHBG jsou často vidět u mužů s hypogonadizmem,  hypotyreózou a androgenní substituční terapií, kdežto u žen s hirsutizmem, virilizmem, syndromem polycystických ovarií (PCOS), zvýšenými hladinami androgenů, obezitou a akromegalií bude rovněž pozorován pokles hladin SHBG.

Produkce SHBG je regulována androgenní/estrogenní rovnováhou, hormony štítné žlázy, inzulinem a dietními faktory.  Koncentrace SHBG je zvýšena estrogeny a snížena androgeny. V důsledku toho je produkce SHBG stimulována estriadolem a potlačena testosteronem. V důsledku toho jsou vyšší koncentrace SHBG u žen oproti mužům. Těhotné ženy mají výrazně vyšší sérové koncentrace SHBG, vzhledem k jejich zvýšené produkci estrogenu.

 

  1. Volný a biologicky dostupný testosteron

Volný testosteron by měl být správně měřen pomocí rovnovážné dialýzy. Další možností je, že frakci nevázanou na SHBG lze získat precipitací SHBG vázaného testosteronu se síranem amonným. Obě tyto metody jsou pro rutinní použití prakticky nepoužitelné a proto se běžně v laboratořích neprovádějí. Pro odhad volného testosteronu lze použít jednak přímé stanovení volného testosteronu, které nabízejí někteří výrobci diagnostik (analogické k volným hormonům štítné žlázy), nebo lze využít nepřímou metodu výpočtu.

  1. Výpočet indexu volného testosteronu (FTI) nebo indexu volného androgenu (FAI) vyžaduje měření celkových koncentrací testosteronu a SHBG. FAI se vypočítá pomocí rovnice: FAI (%) = (TT/SHBG)*100. FAI je obecně považován za užitečný při odhadu volného testosteronu u žen s hirsutizmem nebo hyperandrogenizmem.
  2. Rovnice byly použity k odvození koncentrace volného testosteronu (FTc). Vermeulen a kol. popsal matematický algoritmus, který zahrnuje měření celkových koncentrací testosteronu a SHBG, které jsou srovnatelné s hodnotami volného testosteronu získané pomocí rovnovážné dialýzy.  Vermeulenova rovnice je užitečná pro odhad volného testosteronu, s výjimkou volného testosteronu u těhotných pacientek.
  3. Pro výpočet „biologicky dostupného“ testosteronu (BATc) se musí brát do úvahy koncentrace SHBG, celkový testosteron (TT) a testosteron vázaný na albumin. Vypočtený biologicky dostupný testosteron je součtem volného testosteronu a testosteronu vázaného na albumin.

Podrobný popis výpočtu Vermeulenova „volného“ a „biologicky dostupného“ testosteronu lze nalézt na adrese https://www.issam.ch/freetesto.htm.

 

Klinické použití volného a biologicky dostupného testosteronu

Stanovení má význam při určování etiologie hyperandrogenismu u žen a při vyhodnocení neplodnosti u mužů. U žen s hirsutismem se objevuje diskrepance mezi  produkcí testosteronu a hladinou celkového cirkulujícího testosteronu - celková hladina testosteronu se často pohybuje v normálnín rozmezí, přestože produkce testosteronu je zvýšena. O nadprodukci testosteronu pak často svědčí pouze zvýšená hladina volného a bioaktivního testosteronu u velké většiny těchto žen. Navíc podmínky, které snižují koncentraci SHBG v krvi jsou asociovány se zvýšenými hodnotami volného nebo bioaktivního testosteronu, ale ne nutně se zvýšením hladiny  celkového testosteronu. Tyto stavy zahrnují hypothyroidismus, obezitu a hyperinsulinemii. Takto může měření volného nebo bioaktivního testosteronu a SHBG poskytnout důležitou informaci při hledání příčiny hirsutismu.

Měření volného nebo bioaktivního testosteronu u mužů zřejmě rovněž poskytuje lepší ohodnocení androgenního stavu než celkový testosteron. Ukazuje se, že závislost volného testosteronu na věku je u volného testosteronu výrazně vyšší než u celkového (Vermeuelen) hladiny jsou přibližně o polovinu nižší u mužů, kteří dosáhli věku nejméně 65 let ve srovnání s mladými muži. Bylo též prokázáno, že hladiny biologicky aktivního testosteronu jsou sníženy u mužů se sexuální disfunkcí, takže lze stanovení volného testosteronu použít i při hodnocení gonadální funkce u mužů.

 

Poznámka k přímému stanovení volného testosteronu.

  1. Obecně

Vyšetření volného testosteronu nabízíme na naší nové žádance. Provádí se RIA metodou s frekvencí 2 x měsíčně, dle počtu vzorků. Účtovací kód sazebníku VZP je 93267 (309 bodů).

Při stanovení volného testosteronu metoda využívá analog testosteronu s nízkou afinitou k SHBG a albuminu. Tento umožnuje stanovovat prakticky jen frakci volného testosteronu. Nicméně vzhledem k principu měření lze výsledky jen obtížně porovnávat s hodnotami získanými výpočtem. Na druhou stranu může přímé stanovení volného testosteronu doplnit informace získané výpočtem.

 

  1. Referenční meze vyšetření

FTSTd

 

Jednotky

pmol/l

 

Testosteron volný

 

 

Sex

Věk

Jiné

Meze/cut-off

Poznámka

M

20 - 50 R

-

30 - 190

 

Ž

20 - 55 R

 

1,01 - 11,03

 

Ž

20 - 55 R

Luteal. fáze

1,56 - 11,0

Informativní

Ž

20 - 55 R

Folik. fáze

1,60 - 8,61

Informativní

Ž

20 - 55 R

Orální antik.

1,91 - 6,97

Informativní

Ž

< 55 R

Postmenopauza

1,01 - 6,21

Informativní