Diagnostika preeklampsie

17.07.2013 09:56

Informace – diagnostika preeklampsie

 

Součástí žádanky o laboratorní vyšetření těhotných je dvojice vyšetření PlGF a sFlt, jejichž poměr umožňuje odhalit zvýšené riziku preeklampsie (PE).

 

PlGF:            placentární růstový faktor

sFlt-1:           solubilní receptor tyrozinkinázového typu 1

 

Základní klinické informace

Preeklampsie (PE) je vážná komplikace těhotenství vyznačující se hypertenzí a proteinurií po 20. týdnu gravidity. Preeklampsie se vyskytuje u 3-5 % těhotenství a způsobuje značnou těhotenskou a fetální nebo neonatální mortalitu a morbiditu. Klinické projevy se mohou lišit od mírných až po závažné formy. Preeklampsie spojená s trombocytopenií a zvýšením jaterních enzymů představuje HELLP-syndrom (hemolýza, zvýšené jaterní enzymy a nízký počet krevních destiček).

Preeklampsie se pravděpodobně objevuje kvůli uvolnění angiogenních faktorů z placenty, které vyvolávají endoteliální dysfunkci. Sérové hladiny PIGF (placentární růstový faktor) a sFlt-1 (solubilní receptor tyrozinkinázového typu 1, rovněž známý jako VEGF receptor-1), jsou u žen s preeklampsií změněné.

Cirkulující hladiny PIGF a sFlt-1 mohou navíc rozlišit normální těhotenství od preeklampsie, a to i předtím, než se objeví klinické symptomy. V normálním těhotenství narůstá proangiogenní faktor PIGF během prvních 2 trimestrů a klesá, když se těhotenství blíží ke konci. Hladiny antiangiogenního faktoru sFlt-1 naopak zůstávají stabilní během počáteční a prostřední fáze těhotenství a narůstají rovnoměrně až do porodu. U žen s preeklampsií bylo zjištěno, že hladiny sFlt-1 jsou vyšší a hladiny PIGF jsou nižší než v normálním těhotenství. Poměr sFlt-1 k PlGF se ukázal být lepší indicií preeklampsie než jednotlivé výsledky zvlášť.

Celkově tedy koncentrace PlGF a sFlt-1, naměřené imunostanovením v mateřské krvi, zlepšují u preeklampsie diagnostické možnosti, které zahrnují klinické symptomy, proteinurii a Dopplerovu velocimetrii děložní arterie.

 

Výsledky aktuálních studií

V externí studii pod gescí výrobce diagnostiky, použitím stanovení Elecsys sFlt-1 a Elecsys PlGF současně, bylo na vzorcích 268 těhotných žen s normálním výsledkem těhotenství (žádný PE/HELLP, žádné nitroděložní omezení růstu) a 71 pacientů s PE/HELLP byla stanovena pro sFlt-1/PlGF optimální hodnota cut-off 85.

Při této cut-off byla vypočítaná senzitivita 82 % a specifičnost 95 %. Oblast pod ROC křivkou byla 0,95.

Pro celkem 37 žen s časnou PE byla vypočtena senzitivita/specifičnost 89 % / 97 % při stejném cut-off. Oblast pod ROC křivkou byla 0,97.

Všechna těhotenství byla jednoplodová. PE byla definována jako začátek jak hypertenze (systolický krevní tlak ≥140 mmHg nebo diastolický krevní tlak ≥90 mmHg), tak proteinurie (>0.3 g/24 h nebo měrka ≥1+ pokud nebylo možné získat 24h moč) po 29. týdnu těhotenství. PE v těhotenství byla definovaná jako PE v počáteční fázi, pokud se klinické znaky PE objevily před 34. týdnem těhotenství.

 

Tyto výsledky potvrdila i studie prováděná ve FN Brno Bohunice, na níž svým dílem participovala i naše laboratoř a jejíž výsledky Vám na vyžádání můžeme poskytnout.

 

Požadavky na odběr vzorku

Vyšetření PlGF a sFlt-1 se provádí ze séra bez zvláštních požadavků na odběr.

Primární zkumavky by měly být do 3 hodin dopraveny do laboratoře. Oddělené sérum je stabilní 3 hodiny při laboratorní teplotě, 8 hodin při 2-8OC a 1 měsíc při < -20 OC.

 

Indikace vyšetření

Za rizikové faktory preeklampsie je považována preeklampsie v osobní nebo rodinné anamnéze, první těhotenství, věk pod 18 nebo nad 30 let, obezita, vícečetné těhotenství, některá onemocnění před těhotenstvím (hypertenze, diabetes mellitus, migrény, revmatoidní artritida, onemocnění ledvin apod.).

K diagnostice preeklampsie lze sice využít vzorky pro screening vrozených vývojových vad v II. trimestru, nicméně jako nejoptimálnější se zatím ukazuje stanovení ve 24. týdnu těhotenství, kdy se provádí odběry kvůli testu oGTT

 

Interpretace výsledků

Pro hodnocení výsledků se stanoví hladiny PlGF a sFlt-1, a vypočítá poměr koncentrací sFlt-1/PlGF, pro nějž je doporučena hodnota cut-off = 85.

 

Přehled referenčních mezí uvádíme v příloze.

 

Objednávání a úhrada vyšetření

K objednávání vyšetření je určena žádanka o laboratorní vyšetření těhotných, uvádějte, prosím, i týden těhotenství.

 

Vyšetření PlGF a sFlt-1, není hrazeno zdravotními pojišťovnami, a proto za něj musíme požadovat přímou úhradu.

 

Budeme rádi, když nás budete v případě pozitivní reakce na tuto informaci kontaktovat.

 

Ing. Jana Matějková                       matejkova@cechacek-sro.cz,                   603 424 225

Ing. Petr Matějka                             matejka@cechacek-sro.cz,                       739 659 237